nombre de la Imagen

Nieto & Sobejano, Contemporary Creation Center in Córdoba

10.06.2013


Mistrusting the supposed efficiency and flexibility of the neutral and universal container so often used nowadays, we devised a building closely linked to a place and to a faraway memory. A building in which each space is configured individually, in a time that is subject to transforming itself and expanding in sequences of different dimensions, uses and spatial qualities. We have always admired the simplicity of the secret geometric laws through which Cordovan artists, craftsmen and master builders from a remote past were capable of generating the multiple and isotropic space of the Mosque, the faceted complex of vaults and honeycombs, the permutations of the ornamental motifs of latticeworks and pavements, or the rules and narrative rhythms implicit in the poems and stories of Islamic tradition.
Just like those literary structures that included a story within another story, within another story – a neverending story –, we took a system as starting point for the project, a law generated by a self-similar geometric pattern, originated in a hexagonal form, which contains at once three different types of halls, of 150, 90, and 60 square meters. Like a combinatorial game, the permutations of these three precincts generate sequences of different halls that can eventually configure a single exhibition space. The artists’ workshops on ground floor and the labs in the upper level are contiguous to the exhibition halls, to the point that there isn’t even a strict differentiation between them: at the workshop it will be possible to hold exhibitions while using the halls for artistic production spaces. The auditorium – the black box – is conceived as a scenic space for theater performances, conferences, films, or else as a unique space for audiovisual exhibitions.
The materials help to achieve the art factory character that pervades the project. In the interior, bare walls and slabs of concrete
and continuous pavings establish a spatial structure susceptible of being transformed individually through different interventions.
A network of electric, digital, audio and lighting infrastructures ease access to sockets and connections in the whole place. Towards the exterior the building asserts its presence by means of a single material: prefabricated concrete fiberglass panels – GRC – which clad opaque and perforated facades, or else from
the flat roofs or the sloping ones of the halls.